Dankwoord van kanunnik de Martin

Beste vrienden,

Als God roept, moet je antwoorden, er is geen andere keuze. Er is geen andere keuze, als je tenminste naar de hemel wil gaan en degenen die je liefhebt, ook daarheen wil leiden.

Gods wil is altijd mooi, altijd prachtig, en altijd het meest geschikte, meest gelukkige voor ons. En toch betekent dit zeker niet dat het gemakkelijk is. De grootste helden kunnen hebben geaarzeld om de mooiste en nobelste dingen te bereiken. En toch zijn we steeds blij dat we het hebben gedaan.

Gods wil is het dat uw dienaar alles achterlaat om voor andere zielen te gaan zorgen. Om zijn land te verlaten, om de zielen die hij kent en liefheeft te verlaten, om zijn leerlingen te verlaten. En om ergens anders opnieuw te beginnen, in een ander volk en in een andere taal.

En toch is dit niets anders dan het gevolg van een gebed. Als de priester God vraagt om hem te bevrijden van alles wat niet God zelf is, dan luistert God goed naar ons gebed, ondanks ons, en geeft ons de middelen om ons te bevrijden. Hij maakt ons los van alles waar we van houden, om zijn priesters te laten zien dat we ons niet moeten hechten aan materiële zaken, aan plaatsen of aan de zielen zelf, want we zijn slechts schepselen en we moeten ons alleen aan de Schepper hechten. Het is niet door ons aan de Schepselen te hechten dat we hen naar de Schepper leiden. Het is door ons uitsluitend aan de Schepper te hechten dat we erin zullen slagen om de Schepselen naar Hem toe te leiden.

Beste vrienden,

Ik ben verdrietig om afscheid te nemen. Maar door welwillend afscheid van u te nemen en mijn werk in Firenze goed en diepgaand te doen, zal ik er van op afstand in slagen om voor uw zielen te zorgen en ze naar de hemel te leiden.

Aan de andere kant geeft God u een nieuwe herder, die, ondanks de moeilijkheid van de taal, veel wijzer, vromer en meer ervaren is. U zult dit spoedig ondervinden. Zorg ervoor, en geef hem al uw hulp zodat hij zijn missie goed kan volbrengen.

God zegene u.

Allen voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Christus!

kanunnik Frédéric de Martin

Reacties